LOJİSTİK YÖNETİMİ 

AKÜ Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu  01/02/2010 tarih ve 2010-103 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş ve 26/02/2010 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girerek eğitime başlamıştır. Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu 21.05.2021 tarih ve 31487 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 20.05.2021 tarih ve 4000 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi olarak hizmete devam etmektedir.

Lojistik Bölümü, Afyon Kocatepe Üniversitesi Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde 2013 yılında kurulmuştur. İlk olarak 2013/2014 öğretim yılında hem normal hem de ikinci öğretime öğrenci alımı gerçekleştirilmiştir. 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde ilk mezunlarını vermiştir. 2015-2016 yılında bölümün ismi Lojistik yönetimi olarak değiştirilmiştir.

Lojistik yönetim bölümü 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir. Ders programı, etkili iletişim yapabilen ve kişisel becerilere sahip, sosyal sorumluluk bilinci ile sürekli gelişme hedefi güden profesyonel yöneticiler yetiştirmeye yönelik hazırlanmıştır. Programda, sadece güncel teorik bilgileri değil, bu bilgilerin iş hayatında nasıl kullanılması gerektiğine dair uygulamalı eğitim verilmektedir. Örneğin bölüm olarak öğrencilere verilen mesleki bilgilerin kavramsal düzeyde kalmaması için, zorunlu işbaşı eğitim uygulaması getirilmiştir. 4. Sınıf öğrencileri bir dönem olmak üzere tam zamanlı işbaşı eğitim uygulaması ile okulun belirlediği şartları yerine getiren özel ve kamu kurumlarında ve istedikleri yerlerde işbaşı eğitim uygulaması yapabilmektedirler.

Ticaret en eski bir ekonomik faaliyet olmakla birlikte küreselleşen ekonomik ilişkilere bağlı olarak giderek karmaşıklaşmakta ve uzmanlık gerektirmektedir. Dış ticaretin finansmanını sağlamak üzere uluslararası finansal piyasalarda çok sayıda finansal ürünler ortaya çıkmıştır. Firmaların, modern dış ticaret işlemlerini, çeşitli belgelerini, finansman usullerini bilen uzmanlara büyük gereksinimleri vardır. Diğer taraftan günümüz ekonomik ilişkilerinde ve dış ticarette lojistik uygulamaları da büyük önem kazanmıştır. Firmaların maliyetleri içinde lojistik masrafları büyük oranlara ulaşmıştır. Bu alanın uzmanlık gerektirmesinden dolayı firmalar giderek bu faaliyetlerini lojistik firmalarına devretmektedirler. Bu nedenlerle, lojistik alanındaki uzmanlık, kesinlikle bugünün ve geleceğin revaçta meslekleri arasında görülmektedir.

Lojistik yönetimi bölümü mezunları, devlet kurumlarından çok daha fazla özel firmalarda iş bulabilmektedir. Bu yüzden, herhangi bir devlet kurumuna atanmak isteyenler KPSS’ye çalışmalı ve atanmak için yeterli puanı almalıdır. Mezunlar gerekli sınavları başardıktan sonra üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademik kariyer yapma imkânı yanında, özel firmalarda iş bulabilmek için bazı yeterliklere sahip olmaları şarttır. Örneğin özel şirketler, lojistik elemanları alırken yabancı dil bilip bilmediğine dikkat eder. Yabancı dil bilenleri daha fazla tercih etmektedirler. Bilindiği gibi özellikle İthalat ve ihracat işiyle uğraşan şirketler yabancı dillere çok önem vermektedir. Bu yüzden lojistik öğrencilerinin henüz eğitim aşamasındayken mutlaka yabancı dil öğrenmesi gerekir. Hatta tek bir yabancı dil ile yetinmeyip birden fazla dil öğrenenler çok daha avantajlı olacaktır.

Lojistik, hem ekonomik, hem teknik, hem insan ilişkileri hem de sosyal açıdan bireylerin kendilerini geliştirmek zorunda oldukları bir bölümdür. Mesleğin gereği olan bu çok yönlülük mesleği seçecek öğrencilerin de dikkate alması gereken özellikler arasındadır. Öğrencilerin bu bölümü tercih ederken bir meslek tercih ettiklerinin farkında olmaları gerekmektedir.

Lojistik anlaşıldığı gibi sadece bir taşımacılık faaliyetinden ibaret değildir. Lojistik mal, hizmet, bilgi gibi hususların teslim alınması, depolanması, müşterinin gereksinim duyduğu noktaya kadar taşınması gibi etkinliklerin ekonomik bir plân dahilinde koordine edilmesi bilimidir. Uygulamalı Bilimler Fakültesi “Lojistik Yönetimi” Bölümünün dar anlamda konusu bunlar olmakla birlikte BUBFA’nın dört yıllık bir yüksek öğretim kurumu olması ve Bölüm derslerinin ekonomi, finans, işletmecilik alanlarında öğretim yapan diğer dört yıllık yüksekokul ve fakültelerle örtüşmesi nedeni ile Bölüm bu öğretim kurumlarına eşdeğerdir. Bunun yanında öğrencilerin, Avrupa Birliği-Erasmus Programı çerçevesinde, anlaşmalı Üniversitelerle Değişim Programlarından yararlanabilme imkanları da olmaktadır. Eğitim dili “Türkçe” olan bölümde; lisans eğitimi süresince 4 yıla yayılmış İngilizce ve mesleki İngilizce destekli eğitimlere devam edilmektedir.

Çalışma Alanları                 

Günümüzde, yoğun ekonomik küreselleşme çerçevesinde uluslararası ticaret veya lojistik ile ilişkisi bulunmayan özel ve kamusal şirket kalmamıştır. Bu nedenle UBYO “Lojistik Yönetimi Bölümü” mezunlarının çalışma alanları son derecede geniştir. Mezunlarımız tüm şirketlerin dış ticaret, finans, lojistik departmanlarında iş bulabilecek olmakla birlikte özellikle ithalat ve ihracat firmaları ile sayıları giderek artan lojistik firmalarında gelecek vaat eden işler ve saygın meslekî pozisyonlar bulabileceklerdir. Dört yıllık BUBFA, “Lojistik Yönetimi Bölümü ”ekonomi, uluslararası ticaret, finans, bankacılık ve lojistik alanlarında öğretim yapan diğer fakülte ve yüksek okul bölümlerine eşdeğer olduğu için, mezunlarımızın bu okullardan mezun olanların elde edebilecekleri tüm meslek ve uzmanlıklara da sahip olma olanakları vardır.

Lojistik Yönetimi bölümü mezunlarının çalışabileceği sektörler

  • Dış ticaret departmanları,
  • Finans departmanları,
  • Lojistik departmanları,
  • İthalat ve ihracat firmaları,
  • Dağıtım sektörü,
  • Depolama sektörü,
  • Gümrükleme sektörü,
  • Uluslararası taşımacılık sektörlerinde iş bulabilme imkanlarına sahiptirler.
19 Şubat 2016, Cuma 6914 kez görüntülendi